تقویت و استحکام استخوانها، پیشگیری از پوکی استخوان، سلامت دندانها و تنظیم فشار خون از خواص کشک است.
کشک یکی از محصولات لبنی تخمیری است که در بسیاری از غذاهای سنتی ایرانی کاربرد دارد. این ماده به عنوان طعمدهنده و گاهی مستقیما به عنوان غذا استفاده میشود. در این مطلب از مجله دلتا، مهمترین خواص کشک، ارزش غذایی، موارد احتیاط و منع مصرف آن گردآوری شده است.
مزاج کشـک سرد و خشک است و بسیاری از خواص خوردن شیر و خواص ماست را در خود دارد. از آنجایی که کشک محصول یک فرآیند تخمیری است و در نتیجه تغلیظ به دست میآید، فواید بینظیر دیگری نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره میشود:
کشک یک غذای تخمیر شده محسوب میشود و فواید فراوانی برای حفظ سلامت مغز دارد. پروبیوتیکهای موجود در کشک، نقش مهمی را در حفظ تعادلی سالم بین مغز و روده ایفا میکنند. مغز و روده از طریق غدد درونریز HPA axis به یکدگیر متصل هستند.
کشک سرشار از پتاسیم است و از این رو تنظیم و کنترل فشار خون یکی از بارزترین خواص کشک است. پتاسیم موجود در کشک باعث تنظیم فشار خون میشود. این ماده به آرام شدن رگهای خونی و پیشگیری از انقباض آنها که یکی از دلایل افزایش فشار خون است، کمک میکند. این ماد معدنی برای متعادل کردن اثرات منفی سدیم در بدن نیز موثر است.
کشک کالری کمی دارد و مصرف آن علاوه بر احساس سیری، به دلیل داشتن مقدار کالری کم، به کاهش وزن سالم کمک میکند.
کشک ماده غذایی سرشار از کلسیم و فسفر است و مصرف آن به تقویت استخوانها و دندانها کمک شایانی خواهد کرد. پیشگیری از پوکی استخوان، حفظ تراکم استخوانی، پیشگیری از پوسیدگی دندانها، کمک به استحکام استخوانی و رشد بهتر کودکان و نوجوانان از خواص کشک است.
کشک دارای مقادیر فراوان ماده پیشساز گلوتاتیون است. این مواد به خوبی از دستگاه گوارش جذب می شوند. گلوتاتیون با کنترل رادیکالهای آزاد، از بروز سرطانها، تسریع شدن روند پیری و کاهش طول عمر پیشگیری میکند.
کشک حاوی اسیدهای آلی فراوان است و به ضدعفونی کردن دستگاه هاضمه (معده، روده کوچک و روده بزرگ) کمک میکند. البته از آنجایی که کشک تا حدودی نفاخ است برای هضم راحتتر و اثربخشی بیشتر آن پیشنهاد میشود. بنابراین کشک را میتوانید همراه با نعناع خشک میل کنید.
کشک سرشار از پروتئین و کلسیم است و قادر است احتیاجات بدن را از نظر مواد معدنی موجود در شیر تامین کند. این مواد معدنی شامل کلسیم، منیزیم، آهن، سدیم و پتاسیم میشود. تحقیقات نشان داده است که کلسیم و فسفر موجود در کشک و نسبت مناسب این دو ماده غذایی در ترکیب کشک، برای پیشگیری از بروز پوکی استخوان بسیار موثر است. از نظر متخصصان تغذیه، مهمترین فواید درمانی و خواص کشک سلامت و استحکام استخوانها، جلوگیری از ابتلا به اختلالات گوناگون عصبی، تنظیم هاضمه و پیشگیری از اسهال است.